Wspaniałe zabytki, wąskie, zacienione uliczki z wysokimi
budynkami, gwar, przepyszne lody i miasto tętniące życiem, to właśnie Perugia –
stolica Umbrii.
Starożytna Perugia (Peruzja), była jednym z dwunastu miast ligi
etruskiej.
Pierwsze wzmianki o mieście pochodzą z okresu wojny między Etruskami
a Republiką Rzymską w 310 p.n.e. lub 309 p.n.e.
W czasach gdy miasto należało
do tzw. Ligii etruskiej było ważnym ośrodkiem.
W całej swojej historii
wielokrotnie przechodziło z rąk do rąk począwszy od sporów wewnątrz
starożytnego Rzymu przez najazdy barbarzyńców – Longobardów i Gotów.
W czasie
rozwoju Państwa Kościelnego weszło w jego obszar dzięki nadaniom Karola
Wielkiego i jego syna Ludwika zwanego Pobożnym.
Z powodu wielu buntów przeciwko
państwu papieskiemu przechodziło najazdy i było zdobywane i łupione.
W XVIII w. Perugia przeszła w ręce francuskie, później Austrii.
W okresie
Risorgimento została przyłączona wraz z regionem Umbrii do Królestwa Piemontu.
Perugia to jedno z najlepiej zachowanych włoskich miast,
gdzie w obrębie murów niewiele się zmieniło do ponad 400 lat.
Na Piazza IV
Novembre podziwiać można XIII-wieczną fontannę Maggiore z utrwalonymi w
kamieniu scenami rodzajowymi.
To dzieło Nocola Pisano i jego syna Giovanniego.
Przy tym samym placu wznosi się gotycki kościół, zaś opodal - Palazzo dei Priori (Pałac Priorów), który pełnił też rolę ratusza.
Z jego okien wyrzucano ponoć - wzorem czeskiej specjalności - skazańców.
Głowy przestępców nabijano na długie żelazne igły tkwiące w murach.
Tak jak w większości miast Umbrii i Toskanii Perugia znajduje się na wzgórzu
otoczonym murami.
Najlepiej miasto zwiedzać wędrując uliczkami i znajdując perełki
architektoniczne w miejscach najmniej spodziewanych.
Dzięki wysokim budynkom,
które rzucają cień na wąskie uliczki, nawet latem można chwilę odpocząć w
chłodniejszym cieniu.
Na skraju miasta można podziwiać widok na dolinę.
Perugia
jest też miastem uniwersyteckim, znanym przede wszystkim z uniwersytetu dla
obcokrajowców gdzie studenci z całego świata mogą doskonalić język włoski i
poznawać kulturę Włoch.
Perugia znana jest też dzięki firmie Perugina słynącej z
produkcji doskonałej czekolady oraz jednego z największych festiwali jazzowych
Umbria Jazz Festival, które każdego roku odbywają się w tym mieście w okresie
lipca.
Od Perugii wziął swój pseudonim artystyczny Perugino –
Pietro Vanucci, malarz epoki włoskiego Renesansu, który w żył i pracował w tym
mieście; współpracował z nim urodzony w Perugii Pinturicchio - nauczyciel
Rafaela.
W przeszłości było to też miasto, w którym rezydowali papieże, co
świadczyło o jego wysokiej randze.
Odbywały się tu konklawe, a czterech papieży
spoczywa właśnie w tym mieście.
W Perugii produkuje się też czekoladę o nazwie Perugina.
Jedną z jej postaci są tabliczki czekolady o nazwie Bacci, czyli całus.
O tym,
że Perugia jest umbryjską, a pewnie nie tylko, stolicą czekolady przypomina
odbywający się corocznie festiwal czekolady.
Zwiedzenie Perugii ułatwia podział miasta na strefy:
Regione porta Sole (oznaczony kolorem białym), Rione Porta Susanna
(niebieskim), Rione Porta Eburnea (zielonym), Rione Porta San Pietro (żótłym),
Rione Porta San’ Angelo (czerwonnym).
Na chodnikach znajdują się strzałki w
danym kolorze, również tabliczki przy obiektach pokazują którędy iść do
kolejnego zabytku.
Mapy wszystkich szlaków znajdują się przed punktem
informacji turystycznej i niestety tylko tam, potem zostają już tylko tabliczki
i strzałki.
W średniowieczu Perugia była prężnym ośrodkiem tej gałęzi sztuki.
Warto dodać, że choć posiada liczne zabytki, to nie jest oblegana przez
turystów, co jest niewątpliwym atutem.
Będąc w Perugii warto spróbować makaronu
z sosem pomidorowym lub grzybowym oraz La „torta el testo” przygotowanego z
mąki, oliwy z oliwek, drożdży (czasami) i wody.
La torta el testo była jednym z
dań, do którego przyrządzania używało się kamienia ognioodpornego.
Obecnie
ciasto nadziewa się prosciuttą, gotowanymi warzywami, gotowaną kiełbasą, serem
stracchino, rukolą i pieczonym prosięciem.
Na deser warto zamówić czekoladki
Baci.
Z tego względu Peruggię można odwiedzić w październiku, przyjeżdżając na
słynne święto czekolady „Festa Eurochocolate”, w trakcie którego cukiernicy
wyrabiają małe czekoladowe arcydzieła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz