EuroChocolate to coroczny Festiwal Czekolady, który odbywa się w Perugii,
stolicy Umbrii w środkowych Włoszech.
Festiwal Czekolady został zapoczątkowany
w 1993 roku i od tamtej pory stał się największym festiwalem tego typu w całej
Europie.
Każdego roku przyciąga miliony turystów, a także samych mieszkańców
Włoch.
Święto czekolady trwa 9 dni i odbywa się na placach i skwerach Perugii.
Festiwal
oferuje odwiedzającym wiele ciekawych wydarzeń i atrakcji, między innymi
wystawy czekoladowej sztuki, degustacje, uliczne przedstawienia czy rzeźby
wykonane z czekolady.
Istnieje też możliwość spędzenia dnia w czekoladowym Spa.
W ostatnich latach podczas EuroChocolate zbudowano igloo z 3,600 kilogramów
czekoladowych cegieł.
Natomiast w 2003 roku powstała największa tabliczka
czekolady mierząca ponad 7 metrów długości – do jej produkcji użyto 5980
kilogramów czekolady oraz tysiące orzechów laskowych.
Tegoroczny Festiwal
rozpoczął się 17 października przez 9 dni Perugia zamienia się w czekoladowe
miasto.
W tym dniach stolica Umbrii pachnie czekoladą.
Wyznaczone szeregami
solidnych kamienic ulice i place starego miasta przemierzają tłumy ludzi.
Spragnieni słodkich doznań oblegają stragany z wyrobami ponad 100 koncernów.
EuroChocolate to złote czasy dla łasuchów.
Można degustować czekoladę, kupować ją pod postacią pasty, proszku, tabliczek…
Podczas organizowanych codziennie warsztatów cukierniczy mistrzowie pokazują, że pod względem form i zastosowania, czekolada w naszym menu może znacznie wykroczyć poza zawinięte w sreberko tabliczki czy filiżanki gęstej mikstury na gorąco…
Okazuje się, że zawierająca niezbędny dla dobrego zdrowia i samopoczucia magnez, odkryta przez Azteków substancja, sprawdza się jako kubeczek na słodkie likiery, wina i ratafie…
Zmieszana z mąką barwi i wzbogaca smakowo makarony.
Równie dobrze komponuje się z migdałami co z serem gorgonzola, kopytkami (gnocchi), ryżem, kalmarami i kremem z krewetek.
Jest dobrym dodatkiem do sałatek, polewą do tortów, ciast czy mazurków.
Festiwalowe imprezy odbywają się w samym sercu miasta.
EuroChocolate to złote czasy dla łasuchów.
Można degustować czekoladę, kupować ją pod postacią pasty, proszku, tabliczek…
Podczas organizowanych codziennie warsztatów cukierniczy mistrzowie pokazują, że pod względem form i zastosowania, czekolada w naszym menu może znacznie wykroczyć poza zawinięte w sreberko tabliczki czy filiżanki gęstej mikstury na gorąco…
Okazuje się, że zawierająca niezbędny dla dobrego zdrowia i samopoczucia magnez, odkryta przez Azteków substancja, sprawdza się jako kubeczek na słodkie likiery, wina i ratafie…
Zmieszana z mąką barwi i wzbogaca smakowo makarony.
Równie dobrze komponuje się z migdałami co z serem gorgonzola, kopytkami (gnocchi), ryżem, kalmarami i kremem z krewetek.
Jest dobrym dodatkiem do sałatek, polewą do tortów, ciast czy mazurków.
Festiwalowe imprezy odbywają się w samym sercu miasta.
Na Piazza Italia, Piazza
della Repubblica, Corso Vannucci, Via Mazzini, Via Fani, il Terrazzo del
Mercato Coperto i Piazza IV Novembre.
Na tym ostatnim, największym i najważniejszym miejskim placu, zaczynają się wszystkie fiesty.
Tło stanowią średniowieczne gmachy Pałacu Priora – siedziby władz miejskich i Duomo – katedry o ścianach z różowego i szarego marmuru.
Stąd właśnie rusza najweselszy korowód czekoladowego festiwalu.
Inicjuje go orkiestra z firmowymi znakami Peruginy, słynnej umbryjskiej fabryki czekolady.
Młodzi muzycy jazzowym rytmem podrywają tłum do tańca.
Miejsce festiwalu wybrano nieprzypadkowo.
Perugia słynie z wyrobów czekoladowych, których symbolem są pralinki Bacio.
Srebrzysto opakowane kuleczki z granatowym napisem są sztandarowym produktem Peruginy, zakładów założonych przez rodzinę Buitoni w 1800 roku, czyli w okresie włoskiego Risorgimento (zjednoczenia pod berłem królów Piemontu).
W słodkich pralinkach jest więc trochę patriotyzmu, ale na włoską modłę – smacznie i wesoło.
Trzeba bowiem pamiętać, że liderzy ruchu z hrabią Cavour na czele spotykali się… przy czekoladzie.
Obecnie Perugina jest własnością koncernu Nestlé.
Międzynarodowy potentat cukierniczego rynku jest od kilku lat animatorem festiwalu.
Chyba skutecznym?!
Rok rocznie, na EuroChocolate przybywa blisko 800 tysięcy łakomczuchów… z całej Europy, którzy tylko w ramach degustacji pochłaniają przez tydzień blisko 200 ton czekolady!
Na tym ostatnim, największym i najważniejszym miejskim placu, zaczynają się wszystkie fiesty.
Tło stanowią średniowieczne gmachy Pałacu Priora – siedziby władz miejskich i Duomo – katedry o ścianach z różowego i szarego marmuru.
Stąd właśnie rusza najweselszy korowód czekoladowego festiwalu.
Inicjuje go orkiestra z firmowymi znakami Peruginy, słynnej umbryjskiej fabryki czekolady.
Młodzi muzycy jazzowym rytmem podrywają tłum do tańca.
Miejsce festiwalu wybrano nieprzypadkowo.
Perugia słynie z wyrobów czekoladowych, których symbolem są pralinki Bacio.
Srebrzysto opakowane kuleczki z granatowym napisem są sztandarowym produktem Peruginy, zakładów założonych przez rodzinę Buitoni w 1800 roku, czyli w okresie włoskiego Risorgimento (zjednoczenia pod berłem królów Piemontu).
W słodkich pralinkach jest więc trochę patriotyzmu, ale na włoską modłę – smacznie i wesoło.
Trzeba bowiem pamiętać, że liderzy ruchu z hrabią Cavour na czele spotykali się… przy czekoladzie.
Obecnie Perugina jest własnością koncernu Nestlé.
Międzynarodowy potentat cukierniczego rynku jest od kilku lat animatorem festiwalu.
Chyba skutecznym?!
Rok rocznie, na EuroChocolate przybywa blisko 800 tysięcy łakomczuchów… z całej Europy, którzy tylko w ramach degustacji pochłaniają przez tydzień blisko 200 ton czekolady!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz