czwartek, 11 września 2014

Bilbao


Choć ciągnące się na przestrzeni ok. 14 km wzdłuż niegdyś bardzo zanieczyszczonej rzeki Nervión Bilbao (Bilbo) to duże miasto, trudno poczuć tu typową dla metropolii atmosferę, gdyż rozrastając się, wchłaniało kolejne wioski i miasteczka.
Nawet w centrum ponad dachami domów można dostrzec zielone zbocza otaczających miasto gór. 



Wokół gwarnego i nowoczesnego śródmieścia rozciągają się szare, zaniedbane dzielnice i dymiące fabryki – miasto jest obecnie w trakcie restrukturyzacji po kryzysie, jaki dotknął je po upadku dominujących tu gałęzi przemysłu na przełomie lat 80. i 90. XX wieku.



Huty i stocznie zmieniono na centra konferencyjne i luksusowe apartamentowce, a otwarcie w 1997 r. słynnego Muzeum Guggenheima rozpoczęło prawdziwy boom turystyczny.



Dzięki uruchomieniu metra, wybudowaniu nowego lotniska i hucznym obchodom 700-lecia miasta w 2000 r. program rozwoju Bilbao nabrał tempa.



Dziś ta ok. 400-tysięczna aglomeracja, stolica prowincji Bizkaia, z bardzo gościnnymi i otwartymi, dumnymi ze swego miasta mieszkańcami, szczyci się jednymi z najlepszych restauracji i barów w Hiszpanii.



Bilbao - po baskijsku zwane Bilbo - leży na północy Hiszpanii w baskijskiej prowincji Bizkaia (Vizcaya).



Chociaż to największe miasto Kraju Basków, nie jest jednak jego stolicą.



Żyje tu ponad trzysta pięćdziesiąt tysięcy mieszkańców.



Gran Bilbao, czyli miasto wraz z okolicą, liczą prawie milion mieszkańców – połowę populacji Kraju Basków.



Bilbao od 15 czerwca 1300 roku ma prawa miejskie.



Większość zabytków znajduje się w Casco Viejo na wschodnim brzegu rzeki – piękny Teatro Arriaga, otoczony eleganckimi arkadami Plaza Nueva, gotycka Catedral de Santiago i Euskal Museoa Bilbao (Museo Vasco) przy Plaza de Unamuno 4.



Poświęcone archeologii, etnologii i historii Kraju Basków muzeum mieści się w dawnym Colegio de San Andrés z pięknymi krużgankami.



Jest oazą spokoju wśród zgiełku wielkiego miasta.



Z Casco Viejo można udać się na przyjemny spacer nad rzeką – to ulubione przez mieszkańców paseo.



Największą atrakcja Bilbao jest bez wątpienia zaprojektowane przez Franka O. Gehry’ego Muzeum Guggenheima górujące nad nabrzeżem naprzeciw Uniwersytetu Deusto.



Można przekroczyć rzekę delikatnym łukiem pieszego mostu Zubizuri i zbliżać się do muzeum wzdłuż jej zachodniego brzegu albo nacieszyć się rozciągającymi się z drugiej strony rzeki widokami i przejść dopiero nowym mostem Pedro Arrupe, obok Uniwersytetu Deusto. 



Bilbao to, podobnie jak San Sebastián, jeden z najważniejszych punktów na kulinarnej mapie Hiszpanii.



Miasto pełne jest nowatorskich restauracji, laureatów gwiazd Michelina, serwujących zarówno potrawy tradycyjnej kuchni baskijskiej, jak i nueva cocina vasca, których ceny potrafią dorównywać pokojowi w pięciogwiazdkowym hotelu.



Wielką sławą cieszą się też tutejsze pintxos (tapas).



Najlepiej powłóczyć się po barach w Casco Viejo, choć w Ensanche także jest dużo godnych uwagi lokali.



W dzielnicy tej mieszczą się też najbardziej szykowne restauracje.



Największym specjałem Bilbao jest bez wątpienia dorsz (bacalao), podawany z salsa vizcaina (sos z czerwonej cebuli i papryki) lub al pil pil (sos na bazie czosnku).



Bilbao tętni życiem do późnej nocy, zwłaszcza w weekendy, a prawdziwe szaleństwo rozpoczyna się podczas sierpniowej fiesty – wszędzie ustawiane są bary, muzyka gra przez całą dobę, a ludzie tańczą na ulicach.



Współczesny wygląd miasta to zasługa przede wszystkim realizacji wielkich projektów jego przebudowy.



Zabytków i miejsc godnych odwiedzenia w Bilbao jednak nie brakuje.



Pomimo wszechobecnej na każdym kroku nowoczesności i inwencyjności, sercem Bilbao wciąż pozostaje bijąca przeszłością Starówka, na którą od XV wieku składa się tzw. Siedem Ulic - jak jest potocznie określane historyczne centrum miasta.



Podtopienia na skutek obfitych opadów z roku 1983 spowodowały konieczność jej odrestaurowania. 



Dziś, pełna turystów i mieszkańców, uchodzi za centrum rozrywki i handlu.



Wyłączone z ruchu samochodowego ulice pełne są barów i restauracji oferujących to, co najlepsze w kuchni Basków.

Brak komentarzy: