Miejsce poświęcona dobremu jedzeniu z
prawie 150-letnią historią, gdzie
grille służą jako łoże dla pięknych kawałków
potraw mięsnych oferowanych dla
klientów. Szanujący się mięsożerny, który chce spróbować
naprawdę wspaniałego mięsa musi odwiedzić ten raj. Tak można przedstawić Mercado del Puerto.
Znajduje się w Montevideo, stolicy Urugwaju. Można
powiedzieć, że jest to raj dla
mięsożerców. Na zewnątrz znajdują się
restauracje zapraszające, aby usiąść i skonsumować pyszny lunch. Wewnątrz znajduje się również kilka wariantów do wyboru
wedle upodobań. Można usiąść przy
barze tam i poprosić o mięsa z
grilla. Można też wybrać stół
i dania serwowane przez kelnera.
Kiedy wejdziemy
na rynek głównym wejściem po
prawej stronie znajdziemy zakłady: El Palanque i Estancia del Puerto
rywalizujące ze sobą o tytuł dostawcy najlepszego
mięsa w mieście. El Palanque jest restauracją z kieliszkami do wina na stołach i z kawiorem dostępnym w menu.
Natomiast Estancia jest sercem rynku - z
dużym balkonem, z którego jest dobry widok na
ogromny centralny grill, gdzie grillują prawdziwi „rzemieślnicy od mięsa”. Kto zasiądzie przy
ladzie na wysokich stołkach
ma okazję obejrzeć w jeden z najpiękniejszych „teatrów” świata. Jest
pięknie, ale to jest miejsce dla silnych, bo temperatura jest wysoka.
Tutaj pot i łzy
to mieszanki emocji.
Każdy może usiąść przy stołach ustanowionych
przy kiosku obok stuletniego
zegara. Serwowane prosto z grilla kiełbaski (które
w Urugwaju są nazywane chorizos), kurczaki, papryka i różne kawałki wołowiny zapraszają
nas do grzechu łakomstwa. Na rozpoczęcie uczty, a
także złagodzenie ciepła, dobrym wyborem
jest piwo. Ale później warto rozkoszować
się wybornym winem.
Dostępnych opcji mięs jest wiele, ale sztuką jest się skupić na
tym, co najlepsze. Oznacza to,
wybór „asado” lub Parrillada. Parrillada
podawana jest w małym żelaznym garnku
wypełnionym po brzegi kawałkami mięsa. Asado (grill) jest najczęściej wybierany przez Urugwajczyków. Żeberka, pyszna cielęcina potężny stek pojawiają się przed łakomczuchami.
Mercado del
Puerto, położony w malowniczym
regionie Ciudad Vieja (Stare
Miasto), znajduje się naprzeciwko portu miasta,
w miejscu, gdzie była Hala Targowa w Montevideo. Najlepiej przybyć
tutaj przed 13.00,
gdy rynek jest pełny.
Mercado jest czynne od poniedziałku do piątku do godzny
18.30, a w soboty do 17.30. Na zewnątrz, są serwowane obiady i kolacje. Wewnątrz, restauracje otwarte tylko na obiad. Mercado del Puerto została
otwarty w 10 października 1868, powstał dzięki idei hiszpańskiego przedsiębiorcy
Pedro Saenz Zumarán.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz