poniedziałek, 2 kwietnia 2018

Perugia


Wspaniałe zabytki, wąskie, zacienione uliczki z wysokimi budynkami, gwar, przepyszne lody i miasto tętniące życiem, to właśnie Perugia – stolica Umbrii.
Starożytna Perugia (Peruzja), była jednym z dwunastu miast ligi etruskiej.



Pierwsze wzmianki o mieście pochodzą z okresu wojny między Etruskami a Republiką Rzymską w 310 p.n.e. lub 309 p.n.e.



W czasach gdy miasto należało do tzw. Ligii etruskiej było ważnym ośrodkiem.



W całej swojej historii wielokrotnie przechodziło z rąk do rąk począwszy od sporów wewnątrz starożytnego Rzymu przez najazdy barbarzyńców – Longobardów i Gotów.



W czasie rozwoju Państwa Kościelnego weszło w jego obszar dzięki nadaniom Karola Wielkiego i jego syna Ludwika zwanego Pobożnym.



Z powodu wielu buntów przeciwko państwu papieskiemu przechodziło najazdy i było zdobywane i łupione.



W XVIII w. Perugia przeszła w ręce francuskie, później Austrii.



W okresie Risorgimento została przyłączona wraz z regionem Umbrii do Królestwa Piemontu.



Perugia to jedno z najlepiej zachowanych włoskich miast, gdzie w obrębie murów niewiele się zmieniło do ponad 400 lat.



Na Piazza IV Novembre podziwiać można XIII-wieczną fontannę Maggiore z utrwalonymi w kamieniu scenami rodzajowymi.



To dzieło Nocola Pisano i jego syna Giovanniego.



Przy tym samym placu wznosi się gotycki kościół, zaś opodal - Palazzo dei Priori (Pałac Priorów), który pełnił też rolę ratusza.



Z jego okien wyrzucano ponoć - wzorem czeskiej specjalności - skazańców.



Głowy przestępców nabijano na długie żelazne igły tkwiące w murach.



Tak jak w większości miast Umbrii i Toskanii Perugia znajduje się na wzgórzu otoczonym murami.



Najlepiej miasto zwiedzać wędrując uliczkami i znajdując perełki architektoniczne w miejscach najmniej spodziewanych.



Dzięki wysokim budynkom, które rzucają cień na wąskie uliczki, nawet latem można chwilę odpocząć w chłodniejszym cieniu.



Na skraju miasta można podziwiać widok na dolinę.



Perugia jest też miastem uniwersyteckim, znanym przede wszystkim z uniwersytetu dla obcokrajowców gdzie studenci z całego świata mogą doskonalić język włoski i poznawać kulturę Włoch.



Perugia znana jest też dzięki firmie Perugina słynącej z produkcji doskonałej czekolady oraz jednego z największych festiwali jazzowych Umbria Jazz Festival, które każdego roku odbywają się w tym mieście w okresie lipca.



Od Perugii wziął swój pseudonim artystyczny Perugino – Pietro Vanucci, malarz epoki włoskiego Renesansu, który w żył i pracował w tym mieście; współpracował z nim urodzony w Perugii Pinturicchio - nauczyciel Rafaela.



W przeszłości było to też miasto, w którym rezydowali papieże, co świadczyło o jego wysokiej randze.



Odbywały się tu konklawe, a czterech papieży spoczywa właśnie w tym mieście.



W Perugii produkuje się też czekoladę o nazwie Perugina.



Jedną z jej postaci są tabliczki czekolady o nazwie Bacci, czyli całus.



O tym, że Perugia jest umbryjską, a pewnie nie tylko, stolicą czekolady przypomina odbywający się corocznie festiwal czekolady.



Zwiedzenie Perugii ułatwia podział miasta na strefy: Regione porta Sole (oznaczony kolorem białym), Rione Porta Susanna (niebieskim), Rione Porta Eburnea (zielonym), Rione Porta San Pietro (żótłym), Rione Porta San’ Angelo (czerwonnym).



Na chodnikach znajdują się strzałki w danym kolorze, również tabliczki przy obiektach pokazują którędy iść do kolejnego zabytku.



Mapy wszystkich szlaków znajdują się przed punktem informacji turystycznej i niestety tylko tam, potem zostają już tylko tabliczki i strzałki.



W średniowieczu Perugia była prężnym ośrodkiem tej gałęzi sztuki.



Warto dodać, że choć posiada liczne zabytki, to nie jest oblegana przez turystów, co jest niewątpliwym atutem.



Będąc w Perugii warto spróbować makaronu z sosem pomidorowym lub grzybowym oraz La „torta el testo” przygotowanego z mąki, oliwy z oliwek, drożdży (czasami) i wody.



La torta el testo była jednym z dań, do którego przyrządzania używało się kamienia ognioodpornego.



Obecnie ciasto nadziewa się prosciuttą, gotowanymi warzywami, gotowaną kiełbasą, serem stracchino, rukolą i pieczonym prosięciem.



Na deser warto zamówić czekoladki Baci.



Z tego względu Peruggię można odwiedzić w październiku, przyjeżdżając na słynne święto czekolady „Festa Eurochocolate”, w trakcie którego cukiernicy wyrabiają małe czekoladowe arcydzieła.

Brak komentarzy: