środa, 23 maja 2012

Mercado del Puerto


Miejsce poświęcona dobremu jedzeniu z prawie 150-letnią historią, gdzie grille służą jako łoże dla pięknych kawałków potraw mięsnych oferowanych dla klientów. Szanujący się mięsożerny, który chce spróbować naprawdę wspaniałego mięsa musi odwiedzić ten raj. Tak można przedstawić Mercado del Puerto
Znajduje się w Montevideo, stolicy Urugwaju. Można powiedzieć, że jest to raj dla mięsożerców. Na zewnątrz znajdują się restauracje zapraszające, aby usiąść i skonsumować pyszny lunch. Wewnątrz znajduje się również kilka wariantów do wyboru wedle upodobań. Można usiąść przy barze tam i poprosić o mięsa z grilla. Można też wybrać stół i dania serwowane przez kelnera



Kiedy wejdziemy na rynek głównym wejściem po prawej stronie znajdziemy zakłady: El Palanque i Estancia del Puerto rywalizujące ze sobą o tytuł dostawcy najlepszego mięsa w mieście. El Palanque jest restauracją z kieliszkami do wina na stołach i z kawiorem dostępnym w menu. 



Natomiast Estancia jest sercem rynku - z dużym balkonem, z którego jest dobry widok na ogromny centralny grill, gdzie grillują prawdziwirzemieślnicy od mięsa”. Kto zasiądzie przy ladzie na wysokich stołkach ma okazję obejrzeć w jeden z najpiękniejszychteatrów” świata. Jest pięknie, ale to jest miejsce dla silnych, bo temperatura jest wysoka. Tutaj  pot i łzy to mieszanki emocji



Każdy może usiąść przy stołach ustanowionych przy kiosku obok stuletniego zegara. Serwowane prosto z grilla kiełbaski (które w Urugwaju są nazywane chorizos), kurczaki, papryka i różne kawałki wołowiny zapraszają nas do grzechu łakomstwa. Na rozpoczęcie uczty, a także złagodzenie ciepła, dobrym wyborem jest piwo. Ale później warto rozkoszować się wybornym winem. 



Dostępnych opcji mięs jest wiele, ale sztuką jest się skupić na tym, co najlepsze. Oznacza to, wybór „asado” lub  Parrillada. Parrillada podawana jest w małym żelaznym garnku wypełnionym po brzegi kawałkami mięsa. Asado (grill) jest najczęściej wybierany przez Urugwajczyków. Żeberka, pyszna cielęcina potężny stek pojawiają się przed łakomczuchami. 



Mercado del Puerto, położony w malowniczym regionie Ciudad Vieja (Stare Miasto), znajduje się naprzeciwko portu miasta, w miejscu, gdzie była Hala Targowa w Montevideo. Najlepiej przybyć tutaj  przed 13.00, gdy rynek jest pełny. 



Mercado jest czynne od poniedziałku do piątku do godzny 18.30, a w soboty do 17.30. Na zewnątrz, są serwowane obiady i kolacje. Wewnątrz, restauracje otwarte tylko na obiad. Mercado del Puerto została otwarty w 10 października 1868, powstał dzięki idei hiszpańskiego przedsiębiorcy Pedro Saenz Zumarán.

Brak komentarzy: