sobota, 12 listopada 2016

Ponferrada

Kolarstwo, przemysł wydobywczy i pielgrzymki do Santiago de Compostella – tak różnorodne zjawiska tylko z pozoru należą do trzech zupełnie innych światów i nie są możliwe do zaistnienia obok siebie.
A tymczasem w mieście Ponferrada, w prowincji Leon, każda z tych rzeczy cieszy się ogromną popularnością od dziesiątek lat.



Idealnie obrazuje to różnorodność i potęgę skrajności, jaką może pochwalić się cała Hiszpania, a jej północna część – w szczególności.



Kraj kontrastów i niezwykłych zwyczajów, zapewnia niesłychane wręcz wrażenia wszystkim tym, którzy pragną poznać naturę i istotę Hiszpanii i jej wielokulturowy charakter.



Ponferrada jest miejscem, które nadaje się do tego idealnie. Swoje miejsce odnaleźli tu artyści, inteligencja, miłośnicy historii, turyści oraz ludzie, którzy pragną pracować i rozwijać przemysł.



Każdemu z nich Ponferrada oddaje to co ma najlepszego – swoje piękno, tradycje i nowoczesność.



Widok z wieży starego zamku Templariuszy, górującego nad miastem, jest naprawdę imponujący.



Jak na dłoni widać tu wszystko, co Ponferrada posiada najcenniejszego – zabytkowe dzielnice pełne ciasnych uliczek i starych budynków, nowoczesne budowle, które świadczą o rozwoju miasta i wkroczeniu z impetem w XXI wiek, miejską zieleń, obfitującą w parki, skwery i wiele różnych zacisznych miejsc, w których można odpocząć, jak i duże zakłady przemysłowe, które rozwinęły się tutaj w drugiej połowie XX wieku.



Losy tej liczącej sobie niemal 1000 lat budowli, są niezwykle burzliwe i bogate, tak samo jak historia miasta, z którą dzieje zamku są związane w sposób nierozerwalny.



Historia osadnictwa na tych terenach sięga czasów rzymskich, w starożytności istniał tu bowiem ważny gród.



Ponferrada formalnie istnieje od XI wieku, kiedy to pielgrzymka do Santiago rozrósła się na masową skalę.



Na trasie pątników znajdowała się mała wioska, na którą mówiono Pons Feratta.



Ta niewielka osada w dzisiejszych czasach liczy prawie 70 000 mieszkańców i jest jednym z najważniejszych miast w prowincji Leon.



Jest stolicą przemysłu metalowego, chemicznego, elektrotechnicznego oraz spełnia istotną rolę w krajowych przemyśle spożywczym.



Produkcja żywności w sposób szczególny wpływa na miasto i stymuluje w znaczącym stopniu rozwój gospodarczy regionu.



W mieście znajdziemy bowiem wiele restauracji i barów serwujących lokalne przysmaki, a kuchnia Ponferrady jest naprawdę pyszna i tak różnorodna, że najbardziej wyrafinowany koneser znajdzie coś dla siebie.



Miasto słynie z produkcji kiełbasy wieprzowej, która słynna jest w całej Hiszpanii.



Tradycje rzeźnickie sięgają tu wielu wieków wstecz, a receptury i przepisy na kiełbasę w wielu domach, rodzinach i zakładach mięsnych są strzeżone tak samo jak najbardziej drogocenne klejnoty.



Wędliny pochodzące z Ponferrady kupić można w Madrycie, Barcelonie, Walencji i innych miastach w całej Hiszpanii.



Chwalą je na Costa Blanca, w Asturii, Andaluzji i wielu innych regionach kraju.



Czego jeszcze warto spróbować, będąc w tym pięknym mieście?



Ponferrada słynie także z lokalnego wina o nazwie Bierzo.



Bogactwo smaku, uzyskiwane z gron pochodzących z lokalnych winnic, które mają opinię niezwykle urodzajnych sprawia, że wino, produkowane od koca lat 80. XX wieku cieszy się wielką popularnością i dostępne jest w wielu smakach.



Idealnie komponuje się z niemal każdym posiłkiem.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Piękne zdjęcia z wyraźnymi kolorami.