Kolarstwo, przemysł wydobywczy i pielgrzymki do Santiago de
Compostella – tak różnorodne zjawiska tylko z pozoru należą do trzech zupełnie
innych światów i nie są możliwe do zaistnienia obok siebie.
A tymczasem w
mieście Ponferrada, w prowincji Leon, każda z tych rzeczy cieszy się ogromną
popularnością od dziesiątek lat.
Idealnie obrazuje to różnorodność i potęgę
skrajności, jaką może pochwalić się cała Hiszpania, a jej północna część – w
szczególności.
Kraj kontrastów i niezwykłych zwyczajów, zapewnia niesłychane
wręcz wrażenia wszystkim tym, którzy pragną poznać naturę i istotę Hiszpanii i
jej wielokulturowy charakter.
Ponferrada jest miejscem, które nadaje się do
tego idealnie. Swoje miejsce odnaleźli tu artyści, inteligencja, miłośnicy
historii, turyści oraz ludzie, którzy pragną pracować i rozwijać przemysł.
Każdemu z nich Ponferrada oddaje to co ma najlepszego – swoje piękno, tradycje
i nowoczesność.
Widok z wieży starego zamku Templariuszy, górującego nad
miastem, jest naprawdę imponujący.
Jak na dłoni widać tu wszystko, co
Ponferrada posiada najcenniejszego – zabytkowe dzielnice pełne ciasnych uliczek
i starych budynków, nowoczesne budowle, które świadczą o rozwoju miasta i
wkroczeniu z impetem w XXI wiek, miejską zieleń, obfitującą w parki, skwery i wiele
różnych zacisznych miejsc, w których można odpocząć, jak i duże zakłady
przemysłowe, które rozwinęły się tutaj w drugiej połowie XX wieku.
Losy tej liczącej sobie niemal 1000 lat budowli, są
niezwykle burzliwe i bogate, tak samo jak historia miasta, z którą dzieje zamku
są związane w sposób nierozerwalny.
Historia osadnictwa na tych terenach sięga
czasów rzymskich, w starożytności istniał tu bowiem ważny gród.
Ponferrada formalnie istnieje od XI wieku, kiedy
to pielgrzymka do Santiago rozrósła się na masową skalę.
Na trasie pątników znajdowała się mała wioska, na którą
mówiono Pons Feratta.
Ta niewielka osada w dzisiejszych czasach liczy prawie 70
000 mieszkańców i jest jednym z najważniejszych miast w prowincji Leon.
Jest
stolicą przemysłu metalowego, chemicznego, elektrotechnicznego oraz spełnia
istotną rolę w krajowych przemyśle spożywczym.
Produkcja żywności w sposób szczególny wpływa na miasto i
stymuluje w znaczącym stopniu rozwój gospodarczy regionu.
W mieście znajdziemy
bowiem wiele restauracji i barów serwujących lokalne przysmaki, a kuchnia
Ponferrady jest naprawdę pyszna i tak różnorodna, że najbardziej wyrafinowany
koneser znajdzie coś dla siebie.
Miasto słynie z produkcji kiełbasy wieprzowej,
która słynna jest w całej Hiszpanii.
Tradycje rzeźnickie sięgają tu wielu wieków wstecz, a
receptury i przepisy na kiełbasę w wielu domach, rodzinach i zakładach mięsnych
są strzeżone tak samo jak najbardziej drogocenne klejnoty.
Wędliny pochodzące z
Ponferrady kupić można w Madrycie, Barcelonie, Walencji i innych miastach w
całej Hiszpanii.
Chwalą je na Costa Blanca, w Asturii, Andaluzji i wielu innych
regionach kraju.
Czego jeszcze
warto spróbować, będąc w tym pięknym mieście?
Ponferrada słynie także z
lokalnego wina o nazwie Bierzo.
Bogactwo smaku, uzyskiwane z gron pochodzących
z lokalnych winnic, które mają opinię niezwykle urodzajnych sprawia, że wino,
produkowane od koca lat 80. XX wieku cieszy się wielką popularnością i dostępne
jest w wielu smakach.
Idealnie komponuje się z niemal każdym posiłkiem.
Piękne zdjęcia z wyraźnymi kolorami.
OdpowiedzUsuń