wtorek, 21 kwietnia 2009
Amazonia
Amazonia, cudowne królestwo przyrody, gdzie mieszkają ludzie mogący wyżywić się z tego co sama natura im przyrządzi. Ile razy słyszałem takie opinie. Trzeba przyznać że ilość i różnorodność owoców jakie daje Amazonia jest zadziwiająca. Tylko że trzeba wiedzieć co się nadaje do jedzenia i jeszcze jak się do takiego owocka zabrać. Weźmy dla przykładu açai. Owoc palmy bogaty w żelazo, bardzo przydatny dla organizmu. Jednak nie jest tak prosto do niego się dobrać, gdyż rośnie on na palmie która często sięga wysokości dwóch pięter albo i wyżej.
Najpierw trzeba wejść na palmę.
Tubylcy wykorzystują do tego worek założony na nogi.
Po dotarciu na szczyt palmy dobry nóż pomaga w zerwaniu açai.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiyKdj2PRE9pmtMvD8pp9afDUkKtK7br2goneimYavh6b-in3sSZ22XdzeR1sl-GEij85ouKzUs8jssfCiO-2ggiWQEz9RCq17VQO_4_oCHAw5kE26BoBjco6W4IaQ1Nug3pnJeKeemkW3U/s320/4.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgj05a7zy8mhJGYLVs20HqcMkFBwWzGZVW-LAGCf_mRbXsZamAeqDP1j2wdiI1Ied5PkxQWW9FPn-1HCmA_sVuCTZTgCAjTBB3Vr0JSmrO20baWJXKxAdfwlO-QO933FUh7FiElTEx9arI/s320/5.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxhyGvHxHYumTspr1tMvY05hxhBYK5uXAJOt2ATdyVEHuqpfNYM1FZYseadHoq9-FWoTYTvp3WKhfon6qwS_8Yn9sJ7pRrj4JaLbXoCM14X436Q5gQ8D-mEobt7__7uprYWQ7mtNV9eysL/s320/6.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMhyhHpe9c1-WcabIcMIxWEBQxEz30P27JXwscv7usBhlrRhY8d9Vfi4_SireZ7eORwy7Suq-vpcTdI8Qd890NDez9yCOWFqYfx4UC1aHI_mdv70c36GuAsrHaCWXE1GewXEijxxbI8kGc/s320/7.JPG)
Wydawać by się mogło że to już koniec zmagań z owocem lubiącym wysokości, ale nic z tego. Trzeba jeszcze oskubać jagody i z nich można robić bogate w witaminy i minerały dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz